Herculan

Herculan Full Circle, 100 % circulaire sportvloer

Herculan is zuinig op het milieu en denkt continue na over het verbeteren van processen met als doel mens en milieu zo min mogelijk te belasten. We willen de waarden van grondstoffen & producten zo lang mogelijk, zo hoog mogelijk houden. Wanneer wij nadenken over het vervangen van sportvloeren, dan denken we aan:
• het ultieme recyclen
• verwerking op locatie
• geen onnodige transportkosten
• geen afval

Wij streven ernaar om het vrijgekomen granulaat op locatie te verwerken tot een naadloze onderlaag voor de nieuwe sportvloer, met als bijkomend voordeel dat lichte oneffenheden na sloop eenvoudig worden geëgaliseerd.

Uiteraard zijn we daarbij niet over één nacht ijs gegaan. In samenwerking met onze afdeling R&D (Research & Development) is een gedetailleerd plan uitgewerkt. Daarna hebben we een machine laten ontwikkelen waarmee we het echt mogelijk maken om de vrijgekomen sportvloer te vermalen tot een technisch verwerkbaar product.

Na uitgebreid testen hebben we een systeemopbouw ontwikkeld waarmee we zonder twijfel een pilot project hebben kunnen starten.
Gemeente Amsterdam heeft haar reeds bestaande vertrouwen in Herculan uitgebreid door samen met ons dit pilotproject aan te gaan. De bestaande Herculan MF 9+2 mm sportvloer in het Hogendorp Sportcentrum werd elektrisch gesloopt, het afval werd verwerkt tot granulaat, het granulaat op locatie voorzien van een bindmiddel en met gebruik van een pavermachine werd de mix verwerkt tot nieuwe onderlaag voor een Klasse 2 sportvloer.

Zelfs het fijnste granulaat dat vrijgekomen is tijdens het shredderen vindt een nieuwe bestemming. De nieuwe ondervloer wordt geëgaliseerd met PU filler welke we vullen met dit laatste beetje materiaal dat van oorsprong sportvloer is geweest.

Herculan is enorm trots dat de gemeente Amsterdam minstens net zo enthousiast is over deze unieke vinding waarmee we een hele grote stap zetten in het verkleinen van dit deel binnen de afvalberg. De vloer is goedgekeurd door Kiwa ISA Sport en daarmee voldoet deze aan de NOC*NSF norm die geldt voor de Klasse 2 multifunctionele sportvloeren.

De Full Circle sportvloer van Herculan is een feit.

FULL CIRCLE SPORTVLOER

In een wereld waarin hergebruik van materialen belangrijk is, komt Herculan met de introductie van de Full Circle sportvloer. Het gebruik van gerecyclede materialen in sportvloeren is al een gemeengoed in onze industrie. Herculan neemt hierin nu de volgende stap, door de bestaande sportvloer volledig her te gebruiken voor de nieuwe sportvloer. Dit wordt gedaan op een wijze die ook nog eens voor de nodige CO2-reductie zorgt. Hoe groot deze impact exact is zijn we nu in kaart aan het brengen om
hier een kwantitatieve beoordeling aan te geven.

Herculan staat voor 'High Performance Flooring'; er worden dan ook geen concessies gedaan aan de kwaliteitseisen die aan sportvloeren worden gesteld. Onze Full Circle sportvloer is dan ook
NOC*NSF Klasse 2 goedgekeurd. De Full Circle sportvloer richt zich erop om uw bestaande sportvloer te gebruiken als grondstof voor uw nieuwe sportvloer, op een zo milieubewuste wijze. Zo maken we de cirkel rond.

We zitten nog midden in het proces en we spreken met 'Full Circle' ons ambitieniveau uit. Met het volledig hergebruiken van de vloer hebben we hierin een hele grote stap gezet. Ook het elektrisch verwijderen van de vloer en het ter plaatse verwerken van de oude vloer, dragen hieraan bij.
Full Circle; we maken de cirkel rond. En ja, we hebben grote stappen gezet, maar ons ambitieniveau ligt nog hoger waar het gaat om circulariteit en CO2-reductie.

Contact

Verkoop Herculan
E. verkoop@herculan.com
T. 0183 354700

Standnummer

2.1.48

Sectoren

Ondergronden